Sjuk retorik i pestens tid


Många läste säkert Albert Camus’ Pesten i våras. Det är förstås en bok om hur sjukdomar sprids i ett samhälle. Det är också en berättelse om människan och om gemenskap. Den visar att människor kan bli likgiltiga inför andras problem, för att man tror att just ens egna problem är unikt. Camus visar dock att det finns en gemenskap med andra, en livsviktig solidaritet och att den blir möjlig när vi väljer att kämpa mot död och lidande.

Camus skriver: ”Jag säger bara att det på denna jord finns farsoter och offer och att man så långt det är möjligt måste vägra stå på farsotens sida.” Camus står på människans sida och påminner om vår nästa. Att utan den gemenskapen blir livet tomt och kallt.

Camus levde under andra världskriget och fick se lite av det värsta som hänt mänskligheten. Idag så tycks den rasism och grymhet som utmärkte krigsåren vara bortglömd, den erfarenhet som lärde Camus att försvara människan har gått förlorad. Nazisterna talade gärna om judarna som sjukdomsspridare. I Sverige så uppmärksammades sjukdomar som TBC särskilt hos de så kallade ”tattarna”. De var föremål för ständiga utredningar och uppföljningar. Men även samerna ansågs vara sämre och kunna bära på sjukdomsanlag. Allt det här är noggrant dokumenterat och beskrivet av Forum för Levande Historia i deras kunskapsöversikt över rasism och främlingsfientlighet i Sverige.

Inte trodde jag att jag igen skulle få höra beskyllningar om att utlänningar är smittbärare. Men döm av min förvåning. Jag ser idag på SWEBB-TV , en kanal som varit lite omskriven nyligen eftersom YouTube stängde av den från sitt utbud.

I programmet säger Katerina Janousch så här:

”Och kvotflyktingar, glöm inte bort dem, som flygs direkt från länderna till Sverige, gärna norrut, och det här pågår liksom i det tysta. /…/

Sverige har inte varit särskilt aktiva vad det gäller hälsokontroller av flyktingar eller migranter som kommer till Sverige… I dessa pandemitider borde det ju vara A och O. För jag tänker på hur andra länder förfar med hälsokontroller, det är ju stenhårt. Man tar tester, man provtar, man tar temp, man låter dem sitta i karantän.

Men här är det som om att inga sjukdomar finns. Det är ju inte bara pandemi. Det kan vara andra sjukdomar som finns utomlands men inte i Sverige. TBC till exempel som har kommit in i Sverige. Fast det är en sjukdom som varit utrotad.”

Retoriken från trettiotalet förefaller vara tillbaka. Saker sker i hemlighet. En central komponent i det nazistiska narrativet var den dolda fienden. I det fördolda har judarna utdelat dolkstöten i ryggen. I det fördolda förs nu sjuka asylsökande in i Sverige. Känns det igen? Vidare måste svensken vakna och se att detta sker. Medlöparna i staten vidtar inte de åtgärder som borde genomföras ”ta tester, provta och ta tempen” – som ju är samma sak, men allt det slarvas det med. Dags att vakna. Deutschland Erwache! var slagordet under nazisternas fackeltåg. Sverige måste vakna och se att det väller in smittade invandrare över gränsen. I det tysta.

Sen lögnen. Den ogenerade lögnen. Große Lüge som Josef Goebbels blivit känd för. Janousch säger: ”TBC till exempel som har kommit in i Sverige. Fast det är en sjukdom som varit utrotad.”

Men hur är det med den saken? Folkhälsomyndigheten borde väl ha statistik över incidensen, dvs hur många som fått sjukdomen varje år. Och det har de, per 100 000 innevånare. Den går hela vägen tillbaka till 1940. Den ser ut såhär:

Tuberkulos är en gammal sjukdom. Den dödade Franz Kafka och John Keats. Den har ett rätt långsamt förlopp. Det är en bakteriesjukdom så den har bekämpats framgångsrikt över hela världen med antibiotika. Men som FHM:s statistik visar har den aldrig gått att utrota helt. Till och med i Sverige så har den inhemsk spridning (vilket molekylär typning av tbc-stammar kunnat påvisa). Det upptäcks cirka 6 fall om året per 100 000 (se ovan).

Sjukdomen har fått viss ökad spridning på grund av HIV och AIDS och är vanligare i södra Afrika. De som oftare får sjukdomen är eller har:

 • Tidigare otillräckligt behandlad tbc
 • Hiv/aids och andra kroniska sjukdomar som malignitet, njursvikt, diabetes mellitus
 • Immunmodulerande behandling t ex TNF-alfahämmare, glukokortikoider (> 15 mg prednisolon/dag)
 • Spädbarn
 • Tonåringar
 • Åldringar
 • Missbrukare
 • Hemlösa
 • Personer med ursprung från eller annan lång­varig kontakt med högendemiskt land (Afrika
  söder om Sahara, de flesta länder i Asien) eller miljö (flyktingläger, fängelse)

Avslutningsvis så får jag stämma in med Per Gudmundsson i dagens Bulletin i att jag är emot censur, inte för att hitta de islamistiska terrorister som han gjort till sitt journalistiska korståg. Utan för att avslöja det förakt för FN:s deklaration för mänskliga rättigheter som nu får allt större spridning. Artikel 14, rätten till asyl är under angrepp, de förhatliga, smittspridande ”kvotflyktingarna” är ammunitionen.

Det är viktigt att unkna konspirationsteorier, skrämsel om farliga sjukdomar bland flyktingar och rena lögner som ställer människa mot människa kommer fram i solens ljus. YouTube borde inte sagt upp SWEBB-TV. Det är bra att de avslöjas med sin sjukdomsretorik. Uttalandena som dessa kommer tillslut prövas som hets mot folkgrupp och gränser för vad som är ok kommer sättas i laga ordning. Det vi behöver mer än censur, kontroll och regler är dock att lyssna på Camus mänskliga budskap: vi borde ställa oss på offrens sida, inte på farsotens.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s