Nästan där


Skolan finns nästan inte längre. Den har slutat vara konkret och rumslig och blivit abstrakt och fjärran. När eleverna sitter hemma och ska ha skolan där, så kan flera av skolans traditionella sätt att arbeta inte längre användas. Den påtagliga fysiska närvaron möjliggör för tredimensionell kommunikation, handgriplig hjälp, samt direkt observation och utvärdering av aktivitet, problemlösning och engagemang. Det är också lättare att leva sig in i elevernas situation när man är i samma rum med dem och ser hur de reagerar. Man kan förstå deras vidare verklighet och sammanhang: kanske har nån fått slut med sin tjej, kanske har nån stukat foten på gympan. Småsaker som om lärare vet om dem kan påverka bemötandet och bidra till att göra skolan varm och mänsklig.

Lärande på distans innebär att vi som lärare inte är där, vi är nästan där. Utifrån att vi berövas möjlighteter till inlevelse, övervakning och interaktion som vi är vana med så behöver vi se över hur vi kan göra istället. Det här är mina förslag på hur situationen kan angripas:

  1. Inlevelse. Det här är en svår tid för många. Kanske pressas familjen ihop och stämningen inte är så bra hemma? Visa värme och inlevelse. Utgå från människan. Bjud in till att låta dem berätta om svårigheter. Erbjud ett förutsättningslöst samtal, utan moralkakor, för de som har svårigheter att hänga med på grund av småsyskon, tiktok eller CS-GO.
  2. Medinflytande. Betona delägarskap nu när kontroll inte längre fungerar. Erbjud inflytande över ämnen och arbetsområden som behandlas i undervisningen. It takes two to tango.
  3. Öka interaktionen. Använd metoder som: exit tickets, muddiest point, rita, göra en tabell, göra en mindmap, think-pair-share, pessimist-optimist, djävulens advokat, osv.
  4. Visa engagemang. Berätta om sånt du känner för. Berätta om hur du lär dig och gör för att komma vidare när det är svårt. Lös elevernas uppgifter och visa hur du gör. Gå först som modellelev, ”first learner”.
  5. Gå ut. Använd reportaget eller kanske rentav intervjun som metod? Kanske har du nån bekant som kan komma in och vara gäst hemifrån på lektionen?

Distanslärandet ställer stora krav på både lärare och elev. Krav som vi inte riktigt kan leva upp till. Det är svårt att ersätta att vara där. Men i ärlighetens namn är ju inte ens den vanliga skolan en garanti för att alla lyckas hela tiden. Långt därifrån. Kanske kan vi påminnas om att vara rimliga mot eleverna och oss själva och samtidigt vara ståndaktiga, problemlösande och proaktiva? Tekniken i sig är ju en utmaning och det gäller att så fort som möjligt få grepp om hur man bokar möten så att alla elever blir deltagare istället för administratörer, att se till att veta var bilder man vill dela ligger, ta reda på hur man kan dela ljudet från sin egen dator, osv., osv. När man fått kläm på de sakerna kan man lägga till nya verktyg och variera.

Vi når nog inte hela vägen. Det kanske inte ens går om vi gör allt rätt och kan all teknik. Vi är ju bara nästan där.

Annons

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s