Schwedische Gardinen


Konstnären Ann Böttcher ställde i våras ut sjuttiotalsgardiner, placerade i en spiral, bland sina konstverk på Bonniers konsthall. Jag minns den sortens gardiner, vi hade dem i skolan. För några år sen vaknade jag en sommarmorgon i en stuga och slogs av gardinerna från min barndom.

Böttcher, Ann Vater (die Oder-Neiße-Linie), 2020-2021
Sommarstugegardin, 2016

Det är nåt med sjuttiotalets gardiner. Det ligger en omsorg i dem. Någon hade bekymrat sig om att det skulle finnas gardiner i metallarbetarnas matsal, som i Ann Böttchers fall. Gardinerna är hämtade från hennes pappas arbetsplats. På min barndoms skola i Kristinehamn hängde några som liknade just dem jag fotade i sommarstugan.

Kanske skulle man kunna använda gardiner som ett sätt att utvärdera kvaliteten på en arbetsplats eller en skola? Det är liksom något som tyder på att man tycker det man håller på med är viktigt och att de som gör jobbet är viktiga? Kanske kan man till och med gå så långt och säga att de vittnar om en fin människosyn?

Om Skolinspektionen skulle bestämma att deras utvärderingar skulle fokusera på gardiner, så skulle nog svenska gardiner få ett uppsving. ”Det som mäts, görs” – säger man i managementlitteraturen.

När jag jobbade med mjukvaruutveckling i början på 2000-talet vet jag vi skrattade åt de stora bolagens övertro på ”Lines of Code”, som mått på kvalitet i programmerarnas arbete. Nån berättade då om hur man i Sovjet bestämt hur många skor som fabrikerna skulle göra, men att det lett till att man bara fick skor i små storlekar.

Senare läste jag om Campbell’s law och om Atlanta Public School Cheating Scandal. Så. Det visar sig att uttrycket ”det som mäts, görs” är sant. Det verkar stämma. Tråkigt nog blir konsekvenserna en öststatifiering av samhället. Det vill säga: till slut kan man inte lita på några resultat alls. Siffrorna flyter fritt från verkligheten. Precis som i Sovjet. Massor av skor i rapporterna, men inga på fötterna.

Men än så länge, kära läsare, så håller mitt stalltips. Om man ser fina svenska gardiner, så är man på ett bra ställe… Ja, om man inte talar tyska förstås! 😉

Annons

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “Schwedische Gardinen

  1. Ha ha, det var innan ISO och att gardinerna skulle vara brandsäkra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s