Babels torn?


I Bibeln berättas det om Babels torn, om hur människans önskan om att nå allt högre höjder ledde till att Gud gjorde så att människorna började tala olika språk. Händelsen kallas ibland för språkförbistringen. I utbildningens värld finns en stor språkförbistring. Av olika skäl så har utbildningens språk blivit förvirrat och både professionella och icke-professionella talar nästan dagligdags förbi varandra.

En av anledningarna till språkförbistringen är att skolan inte har någon kontakt med sin egen vetenskap, pedagogiken. De lärare som kan vittna om bra utbildning i pedagogik är ofta få och var man kommer hör man att pedagogik är flummigt. Och det är det också, eftersom man blandat ihop löst tyckande, praxisvunnen kunskap och empirisk forskning.

Skolan har blivit en verksamhet som vem som helst kan ha åsikter om. Man behöver inte ha några belägg utan kan uttala sig med säkerhet utan att kollat upp elementa i ämnet. Det lösa tyckandet kan iochförsig ibland sammanfalla med vetenskapliga rön, men allt för sällan. Den praxisvunna kunskapen är inte dålig utan äger sin riktighet. Det som en yrkesmänniska märkt fungerar efter många år stämmer, åtminstone för den läraren. Det är också praxiskunskapens problem: den går inte alla gånger att överföra från en person till en annan.

Eftersom skolan befinner sig i en situation där massor med goda och välmenande människor försöker göra sitt bästa för att stödja elevers och studenters lärande så är det synd att man inte har ett gemensamt yrkesspråk och en gemensam referensram av teorier och angreppssätt. Denna blogg har som sitt lilla syfte att försöka sprida lite ljus över ett ämne som många tycker illa om, men kanske inte alltid har så bra koll på. 🙂

Bloggen är skriven av mig, Daniel Wernegren. Allt jag skriver, skriver jag som privatperson och medborgare.

Jag har dock mångårig erfarenhet av arbete med pedagogiska frågor i skola, näringsliv och statlig myndighet. 

Ett svar till “Babels torn?

  1. hej Babelstorn

    ville bara tipsa om en ny rapport från Rädda Barnen. Den heter Vems röst väger mest? och visar att vuxna står ivägen för elever som vill ha inflytande i skolan.

    Vi har ställt frågor till elever, rektorer och skolpolitiker om vad de tycker att elever ska få vara med och bestämma om. resultaten är talande!

    Lyssna på ekot här http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2580659

    Läs mer på vår webb och ladda ned rapporten: http://www.rb.se/press/pressmeddelanden/Pages/Vuxna-star-iv-agen.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s