Kunskapssyn


Det finns massor skrivet om olika kunskapsformer och om kunskapssyn. Kunskapssynen anses vara viktig för hur lärande och undervisning utformas. Här kommer tre etablerade modeller:

 1. Aristoteles trodde att det fanns tre kunskapsformer: episteme (logik, matematik, statistik, filosofi, vetenskap), fronesis (”rätt handlande”, förmågan att förstå och agera rätt i relation till människor) och techne (praktisk kunskap om hur något tillverkas eller utförs).
 2. I Skola för bildning talas det om fyra olika kunskapsformer: fakta (”Lissabon är huvudstad i Portugal”), förståelse (”Sovjetunionens fall berodde på frihetslängtan och ekonomiska svårigheter”), färdighet (förmåga och skicklighet i att slå i en spik) och  förtrogenhet (känsla för något;  gut feeling, el motsv.).
 3. I Bolognaarbetet och i Högskoleverkets förordningar och liknande grupperar man kunskap i kategorierna:  Kunskaper och förståelse, Färdigheter och förmågor och Värderingsförmåga och förhållningssätt. (Denna modell får för övrigt ganska intressant kritik här)


Det finns säkert massor ytterligare kring kunskap och kunskapsbegreppet (Jurgen Habermas och Michel Foucault har ju en del att säga i ämnet – för att inte tala om Immanuel Kant, osv)…

Men…

I dagarna läste jag Björn Johannesons artikel i Lärarnas Nyheter. Artikeln handlar om den traditionella bilden av kunskapen som ett träd. Han föreslår en annan modell där man ser kunskap som ett nätverk, ett rotsystem, ett rhizom – dvs ett system utan början eller slut utan som bara karaktäriseras av växt. Kul idé. Jag gillar verkligen modellen i synnerhet eftersom den fick mig att fundera på hur jag såg på saken.

Jag skulle säga att både rhizomet och trädet är bra bilder för kunskap och lärande. Båda handlar om något som växer och förändras – och även om lärande ibland avstannar, eller helt oönskade lärdomar ibland slår rot, där mer lyckade modeller skulle haft sin plats så förtar och förminskar dock inte detta de båda bildernas förtjänster. Kunskaper växer och förgrenar sig som i en träds rötter eller grenar.

En del (dock inte Björn Johannesson) har hävdat att allt går så fort nu och att kunskaper inte består. Det finns inte längre något stort och ståtligt kunskapsträd (och förmodligen inga rötter eller rhizom heller) utan det som är kunskap ersätts fort med något annat. (Plankor och wellpap får man gissa ;-)). Därför har vissa menat att man i skolan ska fokusera på ‘metakunskaper’ som kritiskt tänkade, kreativitet, informationssökning och liknande. Eleverna ska bli ‘informationskompetenta‘.

Andra har menat att även om det går fort så går det inte fort, dvs att det faktiskt finns vetande som består över generationerna. Eleverna måste alltså, enligt detta synsätt, känna till vissa enskildheter. Det förefaller utifrån detta perspektiv att viss kunskap är viktigare än annan. Det finns, av allt att döma, någon form av ‘allmänbildning’ som eleverna bör känna till. (Konflikten mellan informationskompetens och allmänbildning känns dock för mig som en smula krystad. Man måste ju ha bägge två. Det fattade ju redan Sixten Marklund.)

Min metafor

Även om jag gillar både bilden av kunskap som ett träd och som ett rhizom så har jag åtminstone ett konkurerrande förslag:

För det första tycker jag att kunskap kan förstås som ett pussel eller egentligen som flera pussel. Det är bara det att det finns många fler bitar än som krävs för att lägga hela pusslet. Det finns bitar som är dubletter, och bitar som föreställer något annat men som ändå passar in i just det pussel man håller på att lägga.

Man kan också lägga  flera olika pussel av samma motiv och de kommer ändå att se olika ut, eftersom det finns pusselbitar ur olika perspektiv – vissa pusselbitar bildar ett svartvitt fotografi, andra bildar en oljemålning, åter andra en röntgenplåt, och så vidare. (Man kan lägga flera pussel av samma motiv eller blanda i en mosaik av perspektiv. Pussel kan vara färdigbyggda trasiga eller kantstötta.

Poängen är dock att de bitar som inte är betydelsefulla och meningsfulla för personen som lägger pusslet läggs åt sidan. De får inte vara med i pusslet och glöms med tiden bort. För om en viss information, en viss bit kunskap inte passar in i personens sammanhang så blir den aldrig del av den sammanhängande  idé (eller ”berättelse”) som pusslet bildar.

🙂

Annons

5 kommentarer

Under Intelligens, Internationellt, Meta, Skola, Teoribildning, Utbildning

5 svar till “Kunskapssyn

 1. Bra där, Daniel!

  Kul att du gillade mitt inlägg också.

  Jag noterar två saker här:

  1) De tre kunskapssynerna som du presenterar är i grunden ganska lika i sin beskrivning av kunskapens olika aspekter (eller?).

  2) Din kunskapsontologi (om man kan kalla det så), pusslet, är en bra bild tycker jag. Jag har också tänkt i pussel, samt i ”bildskärmskunskap”, alltså att kunskapen är en bildskärm med olika rattar vid sidorna som man måste kunna skruva på i rätt sammansättning för att bilden skall bli skarp.

  Huvudsaken med rhizom, eller med pussel för den delen, är att det pekar på en kunskap som är icke-linjär. Ingen av kunskapsaspekterna, som du nämner ovan, föregår den andra, de ingår i en ömsesidig sammansättning som bildar kunskap. Det tror jag är viktigt.

  Jag tror detta får bli ett inlägg…

  • babelstorn

   Jo, modellerna påminner om varandra… men en sak som vi inte kommer in på i våra resonemang är ju de föreställningar som finns om vilka kunskaper som är värdefulla.

   I vissa tider och kulturer betonas ‘bildning’, i andra ‘nytta’. I åter andra värderar man ‘andens’ kunskaper över ‘handens’. I vissa komplicerade fall säger man att man värderar bildning när man egentligen bara värderar nytta, osv.

   Det hela förtjänar nog också ett eget inlägg. 🙂

 2. Ulf

  Att söka metaforer för kunskapskonstruktion är en intressant utmaning. Själv är jag svag för metaforen ”väv” som kan locka till diskussion om varp och inslag, mönster och bilder. Jag är nämligen så trött på talet om den s.k. ”röda tråden” 🙂 Jag tror det är viktigt att diskutera just valet av metaforer för det tydliggör att det är just, metaforer, för något svårfångat.
  Men, det är ju också en annan diskussion än försöken att formulera olika former av kunskap.

  • babelstorn

   Kunskap som ”pussel”, ”mosaik” eller kanske ”kollage” – för nog tanken åt rätt håll. Jag gillar pusslet särskilt mycket, om man tänker sig att det finns ett närmast oändligt antal pusselbitar [informationsbitar] att välja bland när man bygger just sitt eget pussel…

   Men kanske kollaget är bättre som metafor eftersom kunskap [i en människa] kan vara en blandning av så många olika saker: faktakunskaper, förståelse, attityder, färdigheter och beteenden, osv.

 3. Ping: 359 grader « Babels torn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s